Squash a Jan Koukal

  1. BEST Sportcentrum
  2. Squash
  3. Squash a Jan Koukal

Historie squashových kurtů není ve srovnání s našimi západními sousedy nikterak dlouhá. První kurt byl postaven až v roce 1989 v pražském hotelu Fórum. Česká asociace squashe byla založena v roce 1992 a zanedlouho se stala členem Českého svazu tělesné výchovy, který se postupně zasadil o další propagaci tohoto sportu díky budování nových sportovišť a uvedení squashe mezi širší masu lidí. Od roku 1989 do roku 2001 vzniklo přes 100 squashových center s více než 400 kurty. Ve srovnání s počtem kurtů ve Velké Británii (8 000), kde tento dynamický sport vzniknul, je to sice nepříliš působivé číslo, věřme ale, že je to pouze začátek a že se tento počet díky uvedení squashe na Olympijské hry 2024 v Paříži podstatně změní.
Nejúspěšnějším českým hráčem squashe je v současnosti Jan Koukal, 18násobný mistr České republiky. Tento sympatický třiatřicetiletý rodilý Pražan se však může honosit celou řadou dalších úspěchů. Již v juniorském věku objížděl nejrůznější soutěže mezinárodního charakteru a nasbíral zde mnoho cenných zkušeností i vynikajících umístění. Stal se trojnásobným vítězem evropského juniorského okruhu do 19 let, bronzovým medailistou z Mistrovství Evropy juniorů do 19 let, a titul Mistra České republiky získal od svých 12 do 19 let celkem třináctkrát. Pravidelně se zúčastňuje celosvětové squashové tour PSA World Tour, kde dokázal zvítězit na 29 turnajích. Titul Mistra ČR nezískal akorát jednou, když do finále mistrovství nastoupil nemocný. Jeho cílem je získat těchto titulů dvacet.
Jan Koukal je velmi sympatickým a osobitým reprezentantem squashe i sportu v České republice celkově. Díky jeho pozitivnímu přístupu, nezaměnitelnému charakteru a přátelské povaze se squash dostává mezi stále větší počet sportovců. Poslední finále mistrovství České republiky se konalo ve speciálním skleněném kurtu v nákupním centru Harfa v pražské Libni. I díky jeho účasti tak přitáhlo velkou pozornost diváků. Nikomu se však roky neodečítají, otázkou proto zůstává, zdali bude mít Jan možnost reprezentovat svoji zemi na Olympijských hrách v roce 2024. My mu to rozhodně moc přejeme!

Squash
Historie squashe
Historie bowlingu

Další podobné články